macimúzeum

Negyven éve gyűjti a macikat 

RÁKÓCZIFALVA – Feltehetően kevesen gondolnák, hogy Magyarország legnagyobb medvekolóniájának egy alföldi település ad otthont.  Pedig így igaz: Rákóczifalván közel ezer tányértalpú él. Természetesen nem hús-vér, csupán játékmackókról van szó, de az 1600 darabos gyűjtemény, amelyre Balázs Antal az elmúlt 25 év alatt tett szert, még így is ritkaságnak mondható

 – Édesanyám kezdte gyűjteni őket, de mára már nekem is szenvedélyemmé vált. Főként veteránokból áll a társaság, negyvenévesnél fiatalabb szinte alig akad köztük, a legidősebb pedig 110 is elmúlt már. A polcokon eddig 43 ország macigyártása képviselteti magát, köztük orosz, japán, ausztrál különlegességek is. Vannak legendás hírű játékgyárakból valók, mint például a német Steiff-macik, de több olyan is akad, amelyet ügyes kezű anyukák, nagymamák varrtak egykor a gyerekeknek. Színben, méretben, stílusban is változatos a társaság. 

 A legkisebb mackónk például alig három centi, a legnagyobb viszont egy méternél is nagyobb, s 15 kiló. Kevesen tudják, hogy a macik kora a szemükből is kiolvasható. A gomb-, az üveg- és a műanyag szemek használata ugyanis más-más időszakokra volt jellemző, ahogy az anyaguk is árulkodó: a báránybőrbe bújtatott medvék például a háborús évekből maradtak ránk.

 Édesanyám régen ruhát is varrt a kedvenceknek, s hogy melyikből lett bohóc vagy királynő, azt az ábrázatuk alapján döntötte el. Ezt a hagyományt máig őrizzük, így lett a macik között hét vezérünk, Istvánunk és Gizellánk, vagy például tűzoltónk és balerinánk. A gyűjtemény megtekinthető az idén ötéves születésnapját ünneplő Macimúzeumban.

Blikk.hu, 2011.04.03. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések